torstai 16. huhtikuuta 2015

Amerikan ruokakaupat

Olen monesti maininnut kuinka ihmeellisiä ja hauskoja kauppareissut täällä on, mutta en ole avannut asiaa millään tavalla. Vaikka ravintomme koostuu pääsääntöisesti samoista raaka-aineista, lähes aina kaupasta tarttuu mukaan jotain uutta mielenkiintoista kokeiltavaa. Ja valinnan varaa nimittäin löytyy :) näistä myöhemmin lisää, esittelen nyt kauppoja!

Esim. CocaColaa löytyy miljoonaa eri sorttia, kaikkia myös Diet-versiona!
Pääasiallinen ruokakauppamme on Publix, joka sijaitsee matkan varrella salille. Tietysti yhdistetään kauppareissut salireissuun (hirveen fiksua mennä nälkäisenä kauppaan), koska välimatkat on pitkät eikä viitsi asioikseen lähteä ajelemaan kaupoille, paitsi ehkä shoppailemaan ;). Säästetään välillä luontoakin. (Mikä on oikeasti täällä aika vitsi, kun edes jätteitä ei lajitella). Viimeksi yhdistettiin Antin parturireissukin salireissuun. Käytiin Coastland Center -ostoskeskuksessa parturisssa, siis Antti kävi ja minä onnistuin tuhlaamaan rahaa vähän enemmän. 
Käymme kaupassa usein illalla...

Mutta palataan asiaan. Eli Publix on kuin S-Market, samankokoinen ja ehkä hintainen eli hieman kalliimpi kauppa siis (ei kuitenkaan yhtä kallis kuin Whole Foods, jota ei olla suosittu täällä)... siis amerikan hintatasoon nähden. Publixissa on riittävä valikoima tuotteita ja saadaan peruselintarvikkeet sieltä. 


Jokaisesta ruokakaupasta löytyy myös osasto ;)!


Normiostoskassin sisältöön kuuluu hevi-puolen tuotteita riippuen mitä kaapista löytyy ja mikä on tarjouksessa. Salaattia syödään joka päivä, joten sen mukaisia aineksia. Hinnat on... noh, ei täällä niin halpaa ole kuin Thaimaassa (tai edes Suomessa). Suositaan kauden hedelmiä ja nyt esimerkiksi mangot on edullisia (5 dollarilla 4kpl tai Walmartissa 79 c kappale). Täällä myydään siis tuotteita aika usein kappalehintaan, mikä on aika hassua. Nyt pitää tarkkaan valita se isoin ja paras, kun kaikki on saman hintaisia (esim jäävuorisalaattikerät 1.5 dollaria kappale, on aika oleellista minkä kerän ottaa ettei häviä ;). Myös mansikoita on eksynyt kauppakassiin, vaikken vielä ole oppinut ettei ne ole yhtä hyviä kuin Suomessa (rasia n 3 dollaria). Ps. mango-mansikka-keitetty kananmunasalaatti on aika herkkua. 


Jääkaapin sisältöä (huomaa 3 litran maitotölkki!)

Publixista ostetaan myös lihatuotteita jossain muodossa, aika usein mukaan tarttuu paketti jauhelihaa (nautaa tai kalkkunaa) ja broilerin fileitä. Liha täällä on suhteellisen kallista. Ehkä jopa kalliimpaa kuin Suomessa (tai sitten paketit on isompia ;).Paketti (500 g) kunnollista naudanlihaa maksaa noin 7-8 dollaria, kalkkuna noin 6 dollaria ja broilerin file n. 7 dollaria (400 g). Halvemmalla saisi rasvaisia ja huonompia vaihtoehtoja, mutta ollaan aika tarkkoja siitä mitä syödään. Eli terveellinen ruoka maksaa enemmän. 


Peruselintarvikkeisiin kuuluu myös kananmunat, maito, raejuusto ja rahka (bodarin peruseväät siis). Paitsi että täällä raejuusto on kamalaa. Eikä rahkaa kai edes saa kaupasta. Tilalle on löytynyt uusi suosikki rasvaton kreikkalainen jogurtti (saako tätä Suomesta?!!). Maustamaton on ihanaa marjojen ja hedelmien kanssa ja noita maustettujakin himoitsen, vaikka Antti hieman rajoittaa niiden käyttöä (yhtä terveellisiä kuin maustetut rahkat eli sokeria siis paljon). Mutta silloin tällöin... ;)

Kreikkalaista rasvatonta jogurttia, nam!

Toinen pääasiallinen ruokakauppamme on Walmart, joka on vähän kuin Prisma (paaaaljon isompi vain). Se on eri suunnalla kuin sali ja matkaa 13 km asunnolta, joten ei ihan niin usein käydä siellä. Kannattaisi kyllä, koska se on huomattavasti halvempi kuin Publix. Sieltä ostamme kerralla enemmän ja esimerkiksi vedet (joo täällä juodaan pullovettä, hampaat sentään pestään hanavedellä ja kahvinkin keitän hanavedestä vaikka yksi airbnb-asukas sitä vähän kieroon katsoi ;). Uusi suosikkimmme on myös Tilapia-kala, joka on vähän kuin ahven mutta ilman ruotoja ja parempaa.  Sitä myydään pakasteena ja Walmartista ostetaan 4 kg säkki fileitä 12 dollarlla. Eli joka viikko syödään siis kotonakin kalaa. Walmart reissut aina venähtää, koska puljussa on hyvä valikoima vaatteita, kosmetiikkaa jne melko edulliseen hintaan, joten sieltäkin mukaan aina jotain muuta tarttuu kuin pääasia olisi.


Tilapiaa (en tiedä suomennosta) väärinpäin kuvattuna...
Lähikauppamme on hieman meksikolaishenkinen Bravo (jossa maitotuotteet on kalliita eikä käydä usein). Hedelmät ja vihannekset on tuolla halpoja ja lihaakin saa kohtuuhintaan. Sieltä löytyy myös pitkät hyllyt mausteita ja muita international-tuotteita ((lähinnä karibian saarilta) ja saadaan aikaa kulumaan tuollakin tuoteselosteisiin tutustuessa. Monta chilisoosia mukaan on tarttunut :) varmaan jotain pitää kotiinkin tuoda.


Hedelmätiski

Joten nämä tuotevalikoimat ihmeellisyyksineen saa kauppareissut vierähtämään, vaikka listan kanssa kauppaan suunnataan ja aina päätetään että nyt käydään nopeasti. Se ei vaan onnistu. Jossain vaiheessa luvassa sitten vähän erilaisia tuotteita mitä mukaan on tarttunut... :) 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti